12. 12. 2018

Frakce Zelených v Evropském parlamentu prosadila na program debatu o střetu zájmů Andreje Babiše ve věci čerpání dotací firem z holdingu Agrofert. Evropská komise na základě tohoto podnětu oznámila, že zastaví všechny dotace pro Agrofert. „Občané nechtějí, aby politici jako Babiš používali Evropskou unii jako svůj bankomat. Lidé chtějí transparentnost a zodpovědnost,“ uvedl nizozemský europoslanec za Zelené Bart Staes.

Členové klubu Zelených i řada dalších europoslanců se domnívají, že Babiš jako premiér rozhoduje mimo jiné o zemědělských prioritách české vlády a že je stále spojen s Agrofertem, a proto by neměla podle nich firma mít nárok na podporu z evropských fondů.

Podobný názor dala koncem listopadu najevo i právní služba Evropské komise, která situaci pro tento unijní orgán analyzovala. „Pokud nebude situace uspokojivě vysvětlena, prostředky vypláceny nebudou,“ řekl komisař pro rozpočet Günther Oettinger. V lednu navíc budou všechny dotce Agrofertu podrobeny auditu.

Spolupředseda evropských Zelených Reinhard Bütikofer se v diskusi obořil na zástupce liberálů (ALDE), do které patří ANO, a kteří Babiše hájili. „Pokud zde někdo tvrdí, že kritika pana Babiše poškozuje jméno České republiky, pak je to slovy Shakespeara ‚šílenství‘. Nikdo soudný neztotožnuje Babiše s Českem,“ uvedl v debatě Bütikofer. „Ještě šílenější zde je, jak se miliardáře zastávají čeští komunisté, kteří jinak velkému kapitálu nemohou přijít na jméno,“ dodal.