4. 10. 2020

Volby do krajů jsou za námi a výsledky byly sečteny. Ze třinácti krajů, kde Zelení ať samostatně nebo v koalicích kandidovali, se nám podařilo uspět v šesti. Díky vaší přízni se nám podařilo získat sedm krajských mandátů, které získalo pět žen a dva muži. Jedná se tak o druhý historicky nejlepší výsledek Zelených v krajských volbách. Děkujeme za vaši podporu, vážíme si jí a víme, že zavazuje.

Ve Středočeském kraji jsme uspěli v rámci koalice Spojenci pro Středočeský kraj (TOP 09, Zelení, Hnutí Hlas) se ziskem 5,88 %. Zastupitelkou se díky tomu stane krajinná inženýrka, učitelka a zastupitelka města Mladá Boleslav Jana Krumpholcová. Je to poprvé, co byli do krajského zastupitelstva tohoto kraje Zelení zvoleni.

V Jihomoravském kraji jsme naopak mandát obhájili, a to díky naší zelené starostce Městské části Brno-Nový Lískovec a bývalé předsedkyni strany Janě Drápalové, která kandidovala v koalici Spolu pro Moravu, jež získala 6,6 %.

V Ústeckém kraji se po pauze do krajského zastupitelstva opětovně vracíme. Ve volbách totiž uspěla politička, právnička a vysokoškolská pedagožka Karolína Žákovská, která kandidovala v rámci uskupení Spojenci pro kraj, jež získalo 6,11%.

Velkého překvapení jsme se dočkali ve Zlínském kraji, kde ve volbách uspěl Richard Kreml, ortoped a zastupitel Kroměříže, který byl na kandidátní listině ČSSD. Ta získala v kraji 8,45 %. Zelení v tomto krajském zastupitelstvu zasednou poprvé.

Poprvé Zelení usednou i v zastupitelstvu Plzeňského kraje, kde mandát získala Jitka Kylišová, sociální pracovnice z plzeňské pobočky Člověka v tísni a spolupředsedkyně krajské organizace v Plzeňském kraji. Ta kandidovala v rámci koaliční kandidátky Starostové (STAN) s Josefem Bernardem a podporou Zelených, PRO Plzeň a Idealistů, které získalo 14,9 % hlasů.

V Olomouckém kraji se pak radujeme dvojnásobně. V rámci koaličního uskupení Spojenci pro Olomoucký kraj, které dosáhlo výsledku 18,43 %, získala mandát Hana Vacková, středoškolská pedagožka a spolupředsedkyně Zelených v Olomouckém kraji. Druhý mandát získal Daniel Řezníček, který je v profesním životě překladatel a tlumočník. Poprvé tak v krajském zastupitelstvu zasednou naši zástupci na celou dobu trvání mandátu. Zde se už nyní navíc rýsuje naděje na účast v krajské koalici, o níž budou Spojenci jednat se STANem, Piráty a ODS.

V Královéhradeckém kraji získala námi podporovaná koaliční kandidátka Spolu pro kraj 8,88 %. Zvoleni byli ale jen zástupci koaličního partnera, zelení kandidáti mandáty neobhájili.

„Výsledek letošních krajských voleb je úspěch. Před čtyřmi lety jsme uspěli ve třech krajích, letos je to dvojnásobek. Současně jsme zvýšili i počet mandátů ze čtyř na sedm. V nadpoloviční většině těchto krajů navíc Zelení zasednou úplně poprvé.“ komentuje výsledky spolupředseda Zelených Michal Berg a následně dodává: „Uspěli jsme tam, kde jsme šli do voleb v koalicích. Samostatné kandidátky naopak propadly. Je vidět, že voliči svými hlasy podpořili ty projekty, které vedly ke spojování, nikoliv drobení politické scény.

„Zvlášť mne těší skutečnost, že pět ze sedmi zelených mandátů získaly ženy. Není to náhoda. Ve Straně zelených dlouhodobě podporujeme takové podmínky, díky kterým se ženy mohou prosadit ve veřejném životě a být slyšet při rozhodování o důležitých společenských otázkách. Mám proto jistotu, že právě krajské zastupitelky v dresu Zelených jsou ochotné obětovat vlastní úspěch ve prospěch celku a ochranu přírody i ohled na život budoucích generací mají pevně zakotveny ve své politické DNA,” dodává k tomu spolupředsedkyně Zelených a starostka středočeského Mníšku pod Brdy Magdalena Davis.